Calculator TVA 🧾

Taxa Pe Valoare Adăugată

Taxa pe valoare adăugată sau TVA-ul este un impozit indirect aplicat asupra valorii adăugate în fiecare etapă a lanțului de producție și distribuție a bunurilor și serviciilor. Într-un fel, este o taxă pe consum, unde fiecare participant în procesul economic adaugă valoare și plătește TVA pentru această valoare adăugată. În cele din urmă, TVA-ul este suportat de consumatorul final al produsului sau serviciului.

Calculator TVA 19%

Calculatorul de TVA funcționează implicit utilizând procentul de 19%. Acest procent poate fi însă schimbat în funcție de ce produs este vorba!

În România, există mai multe cote de TVA care sunt aplicate în funcție de natura bunurilor sau serviciilor furnizate. Acestea sunt:

  • Cota standard (19%) - Aceasta este cota de TVA aplicată în mod obișnuit pentru majoritatea bunurilor și serviciilor.
  • Cota redusă (9%) - Această cotă mai mică se aplică anumitor categorii de bunuri și servicii considerate de necesitate sau de importanță socială. Printre acestea se numără alimentele, apa potabilă, medicamentele, serviciile medicale, produsele pentru copii și multe altele.
  • Cota redusă (5%) - Această cotă de TVA se aplică în cazul unor bunuri și servicii speciale, cum ar fi cărțile, ziarele, revistele, biletele de avion către și din România, lucrările de construcții sub un anumit prag.

Formula Pentru Calculare Preț Fără TVA Atunci Când Prețul Conține Și TVA

Preț fără TVA =
Preț cu TVA / 1.19
, Numitorul fracției este 1.19 în cazul în care cota de TVA este de 19%, în cazul în care cota este de 5%, atunci numitorul fracției de mai sus este 1.05.

Formulă Extragere TVA

În cazul în care prețul include deja TVA-ul și noi vrem să aflăm care este valoarea lui, atunci folosim următoarea formulă:

TVA = Preț cu TVA -
Preț cu TVA / 1.19
, în cazul în care TVA este 19%.